További infó ITT!

  SIEMENS

Céglogó:

Chiplogó(k):

  ::: 80286 ::: Siemens SAB 80286-A 10MHz

Core Frequency:
10 MHz
Board Frequency:
10 MHz
Manufactured:
week 18/1987
Package Type:
Ceramic
PGA-68
Introduced:
02/1982
Address bus width:
24 Bit
Ext. data bus width:
16 Bit
Nr. of Transistors:
134,000
Circuit Size:
1.50µ


Kevés olyan felnott él ma Magyarországon, akinek az életéhez, munkájához ne tartozna hozzá a Siemens által gyártott valamilyen termék használata. Különösen így van ez az energiaiparban dolgozók esetében. A Siemens név maga szinte fogalommá vált, hiszen az elmúlt több mint másfél évszázad során nagyon összefonódott az innovációval, a folyamatos megújulással és az újitások, szabadalmak tízezreivel.


Történeti áttekintés
Honnan indult el ez a nagy karrier?
Németországból, egy nagyon tehetséges családból, ahonnan 3 fiútestvér írta be nevét az ipari történelembe. A legidosebb Werner Siemens /1816-92/ nevéhez fuzodik az elso vállalat, a Siemens és Halske, valamint a Siemens-Schuckert cég megalapítása 1847-ben. Célszeru egy-egy mondatban megemlékezni két testvérérol is. Carl Wilhelm Siemens /1823-83/ Angliában Sir William néven vált ismertté, foként az ún. Siemens-Martin acélgyártási eljárás kidolgozásával. A harmadik, August Friedrich Siemens /1826-1904/ fo tevékenysége a nagy hofokú olvasztókemencék és a tüzeléstechnika korszerusítése volt.
Werner Siemens a modern elektronika egyik úttöroje volt - többek között az o nevéhez fuzodik a dinamó elv (Jedlik Ányos magyar tudóstól függetlenül). Foként annak gyakorlati alkalmazásával vált híressé és sikeres üzletemberré. Az általa alapított cégek már a XIX. század második felében nemzetközi méretu vállalatbirodalommá fejlodtek.

Egy kis hazai SIEMENS történet
Magyarországon 1887-ben alakult meg az elso Siemens és Halske Berlin-Budapest vegyesvállalata. Ez a cég építette meg a Nagykörúton az elso villamosvonalat, majd a nevezetes millenniumi földalattit 1896-ban. Ezt követoen a II. világháború végéig még számos Siemens cég létesült hazánkban, foként a villamos és gyógy-technikai iparban. Az 50-es évektol felnott nemzedék ezeket már nem Siemens néven ismerte, hanem az államosítást követoen pl. Villamos gép és Kábelgyár, Röntgen /Orvosi Muszergyár Rt./ néven.
A szocializmus alatt eloször az új gazdasági mechanizmus idoszakától indul a Siemens újabb magyarországi térhódítása. Eloször az Intercorporation Rt. muködött Siemens képviseleti irodaként 1968-tól, majd 1981-ben a Sicontact Kft. már teljes mértékben a Siemens kereskedelmi képviseletét látja el. A rendszerváltást követoen önálló cégalapításokkal és a privatizáció során cégvásárlásokkal - Telefongyár, VIV, Erokar, Kábel Muvek - ismét nagy teret kap és szerez Magyarországon.

A SIEMENS jelenlegi szerepe
Napjainkban Magyarországon több mint kétezren dolgoznak a Siemens csoporthoz tartozó cégeknél, ebbol csak 6 fo külföldi állampolgár, amely szám nemzetközi összehasonlításban is rendkívül alacsony.
A világ 198 országában mintegy 400 000 munkavállalója van a Siemensnek.
Szinte lehetetlen felsorolni a Siemens termékek listáját, ezért csak pár, a magyar energiaipar részére fontos berendezést és vállalkozást említünk. Igen jelentos volt a 80-as évek második felében az elso korszeru nagy teljesítményu gázturbina (150 MW) szerzodése, szállítása a Dunamenti Eromube. Itt a szerzodést azért kell hangsúlyozni, mert az akkori devizahiányos idoszakban csak ellenvásárlások fejében lehetett az üzletet megkötni. Ki kell emelni, hogy a Siemens igen rugalmas volt a feltételek vállalásánál. A villamos energia rendszerünk stabilitását szolgálja a Lorinciben megépített csúcs gázturbina-generátor egység.
A nagy és középfeszültségu villamoshálózatok kapcsoló berendezéseinek és az alállomások méro-vezérlo automatikáinak szállítójaként is jól ismert a Siemens.
A Paksi Atomeromu irányítástechnikai modernizációjában is jelentos szerepe volt. Jelenleg a futoelemek szükségessé vált tisztítását is a Framatom-Siemens technológiája szerint végzik.
Országos méretekben folyik a lakossági fogyasztásmérok cseréje. Ebben is piacvezeto a Siemens, eddig kb. 1 500 000 db-ot rendeltek tolük. A Kiskörei Vízeromu komplett rekonstrukcióját is a Siemens végzi.

Siemens innovációk világhálózata
A Siemens története az innovációk története. Az eltelt 156 évben a Siemens vállalatok folyamatosan az elektrotechnika és elektronika élvonalában vannak, jelentos befolyást gyakorolva az ipar és infrastruktúra fejlodésére. Ez csak a folyamatos megújulás képességével, jövot álmodó víziókkal, alkotó fantázia segítségével volt lehetséges.
A Siemens munkatársai közül minden nyolcadik kutatási és fejlesztési területen dolgozik. Munkájuk eredménye többek között az évi kb. 8 000 találmányi bejelentésben tükrözodik vissza. A szabadalomként bejegyzett találmányok száma tekintetében a Siemens nemcsak Németországban a leginnovatívabb vállalat, hanem az egész világon az elsok között van.
A Siemens magyarországi csoportja összlétszámához képest markáns szerepet vállal a Siemens nemzetközi kutatás-fejlesztési tevékenységében. Itt minden negyedik munkatárs végez ilyen tevékenységet. A Siemens büszke arra, hogy a magyarországi szellemi terep, a magyar tudásbázis kedvez a vállalatcsoport törekvéseinek.
Az energetikát tekintve nagyon jelentosnek és ma már sikeresnek nevezheto az az óriási fejleszto munka, amelyet a Siemens a futoanyagcellás energiafejleszto berendezések kialakítása és korszerusítése terén végez. Ma már ezek a berendezések a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve sok területen gazdaságosnak mondhatók.

(Forrás: "forró drót" újság 9. évf. 2.sz.)

Képek


Werner von Siemens,
kb. 1880 -ban

Werner von Siemens,
Franz von Lenbach portréjaWerner von Simens
1892 -ben


Siemens' telegraph


Siemens dinamó


A Siemens Gyár, Berlin, kb 1870